Copyright © 2021 · All Rights Reserved · Poline bloggen
Swell Lite from Organic Themes · RSS Feed
Bredbåndsforbindelser via fiber, TV eller telefon leveres i mange hastigheder til forskellige priser. Valget afhænger af tilgængelighed og af dine behov
Bredbåndsforbindelser via fiber, TV eller telefon tilbydes af en række leverandører. Hastighed, kvalitet og priser varierer. For at vælge den rigtige type forbindelse, hos den bedste leverandør, bør du være realistisk i forhold til din brug af internettet, og samtidig skal du nødvendigvis undersøge hvilke typer bredbåndsforbindelser, der er tilgængelige på det sted, hvor du skal have adgang til internettet – bolig, arbejdsplads, studiested, etc. På hjemmesiden Bredbånd.nu, kan du sammenligne de bedste udbydere på markedet.
Forbindelserne via enten fiber, TV-kabel (Coax) eller telefonkabel (DSL) har hver sine fordele og ulemper:
FIBER, fordele:
FIBER, ulemper:
COAX, fordele:
COAX, ulemper:
DSL, fordele:
DSL, ulemper:
Fibernettet giver den bedste bredbåndsforbindelse, derom er der ingen tvivl. Fibernettet er etableret med lyslederkabler, hvilket giver langt den mest stabile forbindelse samt de højeste hastigheder. Stabiliteten drejer sig om, at hastigheden på din forbindelse er konstant – der er ingen ‘støj’, ingen forstyrrelser, forbindelsen påvirkes ikke af mængden af anden trafik – så din hastighed ændres ikke, når du er online.
Dette, at du altid er sikker på at have den samme hastighed, betyder, at du kan game, arbejde, streame uden afbrydelser. Således kan en større husstand, hvor adskillige familiemedlemmer er online samtidig, uforstyrret udføre hver deres aktiviteter online uden at forstyrre de andre. Mor laver hjemmearbejde, datter streamer serier, søn gamer med vennerne, far læser avis. På samme tid og uden problemer.
Eftersom fibernettet betjener sig af lyslederkabler er hastigheden på forbindelsen i princippet nærmest ubegrænset. At surfe på internettet med lysets hastighed virker helt vildt, og så vidt er vi da heller ikke nået endnu. I øjeblikket tilbydes som maksimal hastighed 10 Gbit/s hos nogle leverandører, hvilket dog er ekstremt hurtigt i forhold til, hvad vi ellers har været vandt til at navigere med på internettet.
Men fordi lyslederkablerne giver disse muligheder, kan leverandører af fiberforbindelser almindeligvis give hastighedsgaranti på bredbåndsforbindelser. Hvis du abonnerer på en forbindelse med hastighed på 1000/1000 Mbit/s, så får du også – tit som minimum – denne hastighed. Konstant, uden forstyrrelser.
Samtidig medfører lyslederkablerne, at hastigheden for download og upload normalt er den samme, når du har abonnement på en fiberforbindelse. De to andre gængse typer bredbåndsforbindelser – enten via telefonkablet (DSL) eller via TV-kablet (Coax) – skal håndtere anden trafik, når andre forbindelser benytter kablerne. Dette medfører, at leverandørerne normalt giver langt lavere hastighed for upload end for download på disse bredbåndsforbindelser, fordi der da kan spares trafik, og fordi det forventes, at kunderne prioriterer download.
I mange år har dette også fungeret fint, men i stigende grad er det blevet nødvendigt for mange mennesker også at have høje hastigheder for upload. Hvis du for eksempel arbejder hjemmefra og undertiden skal uploade store filer, er det selvsagt en fordel, at det kan klares med ‘lysets hast’. Men også seriøse gamere har brug for høje hastigheder for såvel down- som upload, og hvis du driver en webshop og skal lægge fotos og andet op på din hjemmeside, er det ligeledes nødvendigt at have høj hastighed for upload.
Endelig er der den fordel ved fibernettet, at den i princippet ubegrænsede kapacitet giver rum for alle slags udvidelser og ændringer af internettet. Hvem ved, hvad der kommer til at ske i cyberspace inden for de kommende år? Det gør sikkert Microsoft, Google, Amazon og et par stykker til. Men uanset hvad de finder på, er du med en fiberforbindelse rustet til at være med. Fra start, og uden slinger i valsen.
Men som bekendt er intet perfekt, hverken i eller udenfor cyberspace, og problemet med fiberforbindelserne lige i øjeblikket er først og fremmest, at fibernettet endnu langtfra er udbredt til hele Danmark. Det er derfor muligt, at du ikke kan få fiberbredbånd, fordi det stadig ikke er tilgængeligt hos dig.